Speeltafel DIY: zo maak je hem weer als nieuw


Heb je een houten tafeltje voor je kinderen en is hij aan vervanging toe, wil je een aanschaffen maar wil je niet de hoofdprijs kwijt zijn of wil je eens wat anders dan anders? Dan is het tijd voor een speeltafel DIY!

Wij hadden zo’n tafeltje. Ik vond het zonde om een nieuwe te kopen dus heb ik destijds een tweedehands tafeltje met stoeltjes gekocht en ze toen opnieuw geschilderd. Ik dacht: Leuk! Ik schilder de bovenkant met krijtverf, dan kunnen ze erop krijten. Ja… goed bedacht, maar met het stof van de krijtjes was het toch niet zo leuk als ik dacht. En omdat het geen gladde verf was, was de tafel ook nog eens niet makkelijk schoon te maken dus hij was nu écht aan vervanging toe!

Maar ja, een nieuwe kopen is zonde en ik wil ook dat hij in het interieur past. Dus was zelf opknappen de beste optie en ging weer aan de slag met de speeltafel DIY.

Ik vond het leuk om net even wat anders te doen dan alleen schilderen, dus ging ik op zoek naar leuke stickers. Ik ben uitgekomen bij tegelstickers met een terrazzo look met de allemaal kleuren die al terugkomen bij mij in het interieur, perfect dus! Daarna ben ik de juiste verfkleuren erbij gaan zoeken. Ik heb gekozen voor het roze wat ook terugkomt in de stickers. Roze is de lievelingskleur van mijn dochters, dus ik wist dat dat de goede keus zou zijn ;).

Wil je weten hoe ik de make-over heb gedaan? Lees dan hieronder het stappenplan en daarna zie je ook het resultaat!

Stap 1: Voorbereiding – wat heb je nodig voor de speeltafel DIY?

Zorg dat je alles bij de hand hebt voordat je aan de slag gaat:

  • Je speeltafel en stoeltjes
  • Mooie sticker(s) voor het tafelblad die passen bij de kleuren van je interieur
  • Verf in een kleur die past bij de stickers en je interieur
  • Kwasten en rollers die geschikt zijn voor het materiaal
  • Ontvetter en spons/doek
  • Schuurpapier
  • (Primer)
  • Lineaal
  • Schaar/stanleymes

Bij de verfspeciaalzaak kun je het beste navragen welke verf je nodig hebt en of er een primer nodig is. Zelf heb ik het alleen goed opgeschuurd en daarna gelijk geschilderd in de gewenste kleur. Er waren wel 2 lagen nodig.

Stap 2: Ontvetten en schuren

Ontvet de meubels eerst goed en schuur ze daarna tot het oppervlak niet mee glad is. Zo zorg je ervoor dat de verf beter hecht. Na het schuren kun je met een zachte borstel het stof wegvegen en daarna de meubels met een licht vochtige doek afnemen.

Stap 3: Schilderen

Na het schuren is het tijd voor het schilderen. Als je het meubel in twee verschillende kleuren wilt schilderen, kan het zijn dat je moet afplakken met schilders tape. Ik heb ervoor gekozen om de meubels in één kleur te schilderen. Om het tafeltje en de stoeltjes één geheel te laten worden kun je het beste een kleur nemen die terugkomt in de sticker voor het tafelblad.

Neem je tijd en breng dunne lagen verf aan voor een mooie dekking. Laat elke laag goed drogen voordat je aan de volgende begint. Ik heb hiervoor een kwast voor de hoekjes en een roller voor de grotere oppervlakten gebruikt.
Is de dekking mooi egaal? Dan ben je klaar!

Stap 4: Bestickeren

Meet van tevoren goed de bovenkant van de tafel op en ga op zoek naar de juiste maat stickers. Zelf heb ik tegelstickers gebruikt van 10×10 cm. Moet de sticker op maat gemaakt worden, meet het dan van tevoren goed uit en knip uit.

Verwijder de achterkant van de stickers en plak ze netjes op hun plek. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen ontstaan en dat alles naadloos aansluit.

Stap 5: De finishing touch van je speeltafel DIY

Na het aanbrengen van de sticker(s), is het tijd voor de laatste details. Check de meubels en werk kleine oneffenheden bij waar de verf niet helemaal perfect is. Je kunt hier een klein kwastje voor gebruiken.

Stap 6: Nog even wachten

Laat de meubels goed drogen voordat de kinderen er gebruik van maken zodat de verf goed kan uitharden.

Het eindresultaat: Een speeltafel waar je kinderen én jij blij van worden!

Hij mag weer gezien worden! Staat hij een keer midden in de kamer? Geen probleem, want hij past er weer helemaal bij!

Hieronder zie je het restultaat van mijn project. En wat het leukste was? De reactie van mijn dochter: ‘waaauwww!!’ <3

Wil je ook aan de slag met het opknappen van meubels maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van de juiste kleuren en materialen? Ik kom je graag helpen!


× Stel hier je vraag >