Van basic tot gedurfd: hoe kies je de juiste muurkleur?


Bij het kiezen van de juiste kleur voor de muren van je huis komt veel kijken. Er zijn veel, héél véél kleuren om uit te kiezen en het kan moeilijk zijn om te bepalen welke kleur het beste bij jouw stijl, ruimte en interieur past. Met deze tips help ik je op weg om de perfecte kleur voor de muren van je huis te kiezen!

Bepaal de sfeer die je wilt creëren

Voordat je begint met het kiezen van een kleur, is het belangrijk om te bepalen welke sfeer je in de kamer wilt creëren. Wil je een kamer die gezellig en uitnodigend aanvoelt, of juist licht en luchtig? Wil je een kamer die levendig en energiek is, of juist ontspannend en rustgevend?

Als je de sfeer hebt bepaald, kun je beginnen met het kiezen van kleuren waarmee je deze sfeer creëert. Bijvoorbeeld, als je een gezellige en uitnodigende sfeer wilt creëren, kun je kiezen voor warme kleuren zoals rood, oranje of geel. Als je een licht en luchtig gevoel wilt, kun je kiezen voor lichte tinten zoals wit, beige of pastelkleuren. Als je een levendige en energieke kamer wilt, kun je kiezen voor felle kleuren zoals roze, geel, rood. En als je een ontspannende en rustgevende kamer wilt, kun je kiezen voor zachte kleuren zoals blauw, groen of lichtpaars.

Hierin is de tint van de kleur allesbepalend! Kies je bijvoorbeeld voor felrood, dan is dit een energieke kleur. Kies je een rustige, warme rode tint dan wordt het juist uitnodigend en gezellig.

Houd rekening met de functie van de kamer

Bij het kiezen van een kleur voor de muren van je huis is het ook belangrijk om rekening te houden met de functie van de kamer. De kleuren die je kiest voor een slaapkamer zijn bijvoorbeeld anders dan de kleuren die je zou kiezen voor een kantoor of een woonkamer.

Als je een kleur kiest voor een slaapkamer, kun je ervoor kiezen om zachte kleuren zoals blauw, groen of paars te gebruiken, omdat deze kleuren een ontspannende en rustgevende sfeer creëren. Als je een kleur kiest voor een kantoor, zijn heldere kleuren zoals geel of oranje juist weer heel geschikt, omdat deze kleuren een energieke en stimulerende sfeer creëren. En als je een kleur kiest voor een woonkamer, kun je overwegen om warme en gezellige kleuren te gebruiken, zoals rood, oranje of geel, omdat deze kleuren een uitnodigende en comfortabele sfeer creëren.

Kies de juiste tint

Als je eenmaal hebt besloten welke kleur je wilt gebruiken, is het belangrijk om de juiste tint te kiezen. Als je bijvoorbeeld kiest voor de kleur blauw, kun je kiezen uit verschillende tinten, zoals babyblauw, lichtblauw, turkoois, of marineblauw. Elke tint kan een andere sfeer creëren en het is daarom heel belangrijk om de juiste tint te kiezen.

Houd rekening met de grootte van de kamer

De grootte van de kamer kan ook de keuze bepalen van de kleur die je kiest voor de muren. Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken en lichte kleuren laten de ruimte groter lijken. In grote kamers kun je juist gebruik maken van donkere kleuren om een gezellige en knusse sfeer te creëren. Als je een kleine kamer hebt en toch graag een donkere kleur wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om één muur te schilderen in een donkere kleur en de rest van de muren lichter te houden.

Probeer verschillende kleurstalen uit

Voordat je de definitieve beslissing neemt over welke kleur je wilt gebruiken voor de muren van je huis, is het een goed idee om verschillende kleurstalen uit te proberen. Vaak zien kleuren er anders uitzien op een muur dan op een kleurenstaal en het is belangrijk om de kleur in de ruimte te kunnen zien voordat je de verf aanschaft. Het hangt namelijk af van de lichtinval in die specifieke ruimte, hoe de kleur eruit komt te zien. Een voorbeeld hiervan is als je een kamer hebt op het noorden, dan wordt de kleur koeler. Is er lichtinval vanuit het zuiden, dan wordt de kleur warmer.

Bekijk de kleurstalen op verschillende momenten van de dag, zodat je kunt zien hoe de kleur eruit ziet bij verschillende lichtomstandigheden zoals natuurlijk licht en kunstlicht. Zo krijg je een beter idee van hoe de kleur eruit zal zien in de ruimte.

Combineer kleuren

Het is ook mogelijk om verschillende kleuren te combineren op de muren van je huis. Dit maakt de ruimte nog unieker en persoonlijker.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een accentmuur te maken door één muur in een andere kleur te schilderen dan de rest van de muren. Als je ervoor kiest om verschillende kleuren te combineren op de muren van je huis, is het belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen de kleuren.

Houd rekening met je interieur

Je hebt een prachtige muurkleur gekozen, maar toch klopt er iets niet. Hoe kan dat nou?!

Bij het kiezen van een kleur voor de muren is het ook belangrijk om rekening te houden met het huidige interieur. Hierin moet je denken aan de materialen in de ruimte en de stijl van de huidige meubels.

Neem de tijd

Er komt een hoop kijken bij het kiezen van de juiste kleur op de muur. Maar met het kiezen van de juiste kleur zorg je voor een compleet plaatje en dat het een kloppend geheel wordt. Dus…
Neem de tijd om de sfeer te bepalen en ga vanuit daar opzoek naar de juiste kleuren. Neem de tijd om verschillende kleuren uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt. Dan kom je stapje voor stapje bij de juiste kleuren voor jouw ruimte uit!

Kun je toch nog wat hulp gebruiken?

Dat is helemaal niet gek! Het is niet voor niets dat interieurontwerp een vak is 😉
Heb je niet zoveel tijd om dit proces zelf te doorlopen? Vind je het lastig om de juiste kleur en/of tint te bepalen? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van de sfeer van de ruimte?
Ik heb de kennis en materialen in huis om samen met jou de ruimte helemaal naar jouw zin te maken! Op basis van jouw input stel ik een moodboard samen waarin de gewenste sfeer naar voren komt. Geen lange zoektochten naar kleuren in de bouwmarkt voor jou: ik kom met mijn kleurwaaiers bij je thuis en op basis van de gewenste sfeer, lichtinval en stijl van je interieur, kiezen we samen de juiste kleuren uit!

Stuur me gerust een berichtje als je meer informatie wilt


× Stel hier je vraag >