Interieuradvies aan huis: Van industrieel naar Japandi


Voel je soms de drang om je huis een nieuwe uitstraling te geven? Dat had een van mijn klanten ook! Ze had al een prachtige industriële inrichting in haar huis, maar ze wilde het graag wat lichter en rustiger maken. De Japandi stijl sprak haar erg aan. Er waren een paar meubelstukken die moesten blijven, zoals de bank, eettafel en de kasten. Die waren nog nieuw en zagen er goed uit. Zonde om dit te moeten vervangen! Ze heeft mij ingeschakeld voor een interieuradvies aan huis, om mee te denken hoe je een compleet andere stijl kan neerzetten zonder de grootste meubels te vervangen.

Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder!

Het interieuradvies aan huis

Deze klant had gekozen voor een mondeling adviesgesprek met digitaal naslagwerk. Twee uur lang kon ze mij alle interieurvragen stellen zodat ze daar later zelf mee aan de slag kon. Met mijn stalenkoffer en laptop ben ik op pad gegaan om haar op weg te helpen! Eerst hebben we een rondje door de ruimte gedaan zodat ze kon aangeven welke meubelstukken ze graag wilde behouden en welke vervangen mochten worden. We hebben gekeken naar de eetkamer, woonkamer en de hal.

De woon- en eetkamer

De meest belangrijke meubels die moesten blijven waren de antraciete bank, de ronde boomstam-eettafel, een antraciete buffetkast en een zwarte metalen vakkenkast.

Dit was precies waar deze klant op vast liep! Want ze wilde het geheel lichter maken, maar hoe moest ze dat aanpakken met zulke grote donkere industriële meubelstukken?

Samen hebben we gekeken naar meubels en accessoires die ze kon vervangen om een andere sfeer te creëren. Om een goed beeld te kunnen geven van mijn ideeën hebben we ter plekke de vervangende meubels opgezocht op mijn laptop. Zo kon ik ook een goed beeld krijgen van wat ze wel en niet mooi vond.

Ook heb ik mijn verf en gordijn kleurstalen erbij gepakt zodat we een totaalsfeer konden neerleggen en de klant echt een goed beeld kon krijgen van hoe het zou kunnen worden.

De hal

Als gezin met kinderen was er veel op te bergen in de gang zoals jassen, schoenen en sjaals/mutsen/handschoenen. Er stonden nu veel verschillende meubels en er hingen verschillende kapstokken onder de trap. Mijn klant wilde graag advies hoe ze de hal rustiger kon maken zonder het helemaal dicht te maken.

Mijn advies

De huidige donkere meubels kunnen heel goed geïntegreerd worden in een Japandi interieur. Anders dan bij het Scandinavische interieur, mogen er juist donkere elementen terugkomen.

Om de ruimte lichter te maken heb ik geadviseerd om de donkere raambekleding te vervangen door luchtige, lichte raambekleding in linnenlook. Op de muur zat een greige kleur en kon hierbij behouden blijven. Als de klant het toch nog wat lichter wilt, kan ze hier een mooie beige kleur kiezen die past bij de raambekleding en de huidige lichte houtlook-vloer.
Door verschillende texturen toe te voegen wordt de ruimte wat spannender. Je voorkomt dat het saai wordt met alle neutrale tinten. Om wat extra textuur toe te voegen adviseer ik om een wand te behangen met een 3D behang in natuurlijke tinten die passen bij de muurkleur.

Door de donkere industriële eetkamerstoelen te vervangen door een lichte variant in bijvoorbeeld een of twee beige tinten maak je de eethoek ook gelijk een stuk lichter. De natuurlijke ronde boomstamtafel past al helemaal in het plaatje.

En hoe maak je het dan echt Japandi?

  • Door de industriële verlichting te vervangen door mooie papieren lampen met organische vormen.
  • Door het industriële tv-meubel, de salontafel en sidetable te vervangen door lichte meubels met ronde vormen.
  • Ook het rechte vloerkleed kan vervangen worden door een ronde variant. Zo maak je de zithoek zachter naast de donkere industriële bank.
  • Zet een paar mooie grote planten neer. Heb je donkere hoekjes, dan kun je gerust een kunstplant neerzetten. Die zorgt ook écht voor meer sfeer.

Advies voor de hal

Om de hal rustiger te maken heb ik geadviseerd om niet teveel verschillende meubels neer te zetten. Hierdoor wordt het al rommeliger zonder dat er nog spullen in zicht zijn.
De kapstok hangt onder de trap, wat in dit geval een handige plek is die niet teveel ruimte in neemt. Mijn advies om hier één lange kapstok voor te maken op 1 hoogte met daarboven een plank voor wat mandjes waar de winterspullen in kunnen.
Zet hieronder een opbergmeubel neer met lades. Gezien de ruimte kunnen er meerdere naast elkaar gezet worden zodat je zoveel mogelijk opbergruimte creëert. Dit is namelijk ideaal voor schoenen en tassen.

Mijn klant wilde ook een plek om mooie foto’s op te hangen/neer te zetten met de mogelijkheid om nog eens wat kunnen wisselen. Daarom heb ik plankjes geadviseerd waarop je lijstjes kunt neerzetten. Zo zit je niet vast aan bepaalde maten en kun je dus wel eens wat wisselen. Deze plankjes kun je naast/boven elkaar hangen op een speelse manier.

Om het een geheel te laten zijn met de woonkamer kun je de muurkleur doortrekken en gebruik maken van dezelfde natuurlijke materialen.

Digitaal naslagwerk

We hebben zoveel besproken en gezien. Het kan lastig zijn om daarna de vertaalslag te maken naar de uitvoering. Daarom heb ik een naslagwerk gemaakt met alle gekozen meubels, de winkels waar je zulke meubels kunt kopen en een meubelplan zodat je het plaatje ook echt voor je kunt zien.

Het handige aan dit naslagwerk is dat je het mee kunt nemen bij het uitzoeken van nieuwe meubels en accessoires. Zo houd je je aan het plan en koop je niets wat niet bij de stijl past die je wilt creëren!

Aan de slag met jouw make-over!

Het leuke van dit soort adviezen is dat ik deze klant echt heb kunnen verrassen wat er allemaal mogelijk is zonder dat je veel moet veranderen. Door met ideeën te komen waar ze zelf nog niet aan had gedacht, had ze weel helemaal zin om aan de slag te gaan.

Ben jij ook klaar met je huidige interieur? Weet je niet zo goed hoe je er een geheel van moet maken als je niet alles in één keer vervangt? Ik kijk graag met je mee! En ook met het kleinste interieur aan huis pakket kun je dus al veel verschil maken!


× Stel hier je vraag >